START OF THE SEASON

Jean Marc Koepel 01

Cityscapes begint met veel energie aan het nieuwe seizoen. Cityscapes Foundation zit bij de 15 Kunstinitiatieven zit die dit seizoen van het Mondriaan Fonds een Werkbijdrage ontvangt:  MONDRIAAN FONDS.NL
5 Oktober opent de grote Kunstmanifestatie ‘ARCHITECTURAL HEALING’ in de Koepelgevangenis van Haarlem. 
12 Oktober zijn we te gast bij LOCUS SOLUS voor de opening van 'IN RETROSPECT' van Franck Gribling.

.......................................................................................................................................................................................

OPEN DE KOEPEL - ARCHITECTURAL HEALING

De Koepel van Haarlem is van 6 Oktober tm 11 November 2018 het sublieme decor van de expositie ‘ARCHITECTURAL HEALING’. De in 1901 op basis van het ‘panopticum-principe’ gebouwde Koepelgevangenis heeft een bewogen geschiedenis. Het verleden is zichtbaar aanwezig in de vorm van de tralies, graffiti en zware stalen deuren, maar ook ‘onzichtbaar’ in de sfeer van wanhoop, agressie en controle die in het complex nog steeds voelbaar is. Het is voor een duurzame ontwikkeling van De Koepel belangrijk dat traumatische herinneringen en littekens uit het verleden goed worden verwerkt. 

Om de renovatie en herontwikkeling van De Koepel met een flinke knal in gang te zetten organiseert Cityscapes Foundation samen met de eigenaar van het gebouw Stichting Panopticon kunstmanifestatie OPEN DE KOEPEL - ARCHITECTURAL HEALING. Kunstenaars met diverse achtergronden zijn gevraagd om zich in te leven in de voormalige Koepelgevangenis en kunstwerken te presenteren en performances uit te voeren die een bijzonder licht schijnen op heden, verleden en toekomst van De Koepel. De expositie bestaat uit diverse onderdelen en activiteiten: 

  • Open de Cellen: kring van kunstwerken en installaties in de cellen rond de Koepel
  • Open de Koepel: monumentale installaties en performances op het Koepelplein
  • Knock on the door before you enter: werk van kunstenaars met een vluchteling-achtergrond
  • Publieksactiviteiten: artist talks, performance avonden, symposium 
  • Sateliet-programmering: muziek, poëzie, filmvoorstellingen


Deelnemende kunstenaars zijn ondermeer: 
Frederique Albert-Bordenave, Ivo Bol, Marissa Evers, Gijs Frieling, Allard van Hoorn, Hans van Houwelingen, Job Koelewijn, Charlotte Koenen, Krijn de Koning, Jeroen Kramer, Alexa Meyerman, Semna van Ooy, Anastasija Pandilovska, Marc Ruygrok, Sandro Setola, Agniet Snoep, Jean Marc Spaans, Studio LA, Marjan Teeuwen, Dickens van der Werff, Peter Zegveld.

EVENT: Open de Koepel - Architectural Healing,
LOCATION: De Koepel, Harmejansweg 1, Haarlem,
DATE: 6 Oktober - 11 November, 2018,
OPENING: 5 Oktober, 5 - 8 pm, 
VISIT: op zaterdagen (1 - 8 pm) en zondagen 1 - 6 pm), entreeprijs: € 7,50
PROGRAM
: wij sturen u binnenkort het volledige activiteiten-programma. 

.......................................................................................................................................................................................

IN RETROSPECT

Vrijdag 12 oktober (5 - 7 pm) vindt bij LOCUS SOLUS, Amsterdam, de opening plaats van de expositie IN RETROSPECT, waarin Franck Gribling een selectie van zijn kunstwerken toont uit de periode 1968 - 1972. Op de opening spreekt curator en kunstcriticus Dr Cees de Boer, die een essay over het werk van Franck Gribling geschreven heeft, dat bij deze gelegenheid zal verschijnen.

De tentoonstelling is van 13 tot 27 oktober elke zaterdag en zondag (2 tot 6 pm) te bezichtigen en op afspraak.

Cityscapes Foundation toonde eerder werk van Franck Gribling in meerdere tentoonstellingen, ondermeer in SPACE SHAPES & SPACE VOLUMES, 2015. 

EXPOSITIE: IN RETROSPECT, Light and Space Traps and other Space Objects
LOCATION: LOCUS SOLUS, Oudezijds Voorburgwal 131, Amsterdam
DATE: 13 - 27 Oktober, 2 - 6 pm
OPENING: 12 Oktober, 5 - 7 pm
VISIT: op zaterdagen en zondagen van 2 tot 6 pm en op afspraak (Franck Gribling: 0615317696)