TROPIC CITY

Tropic City 01
 
What would a tropical Amsterdam look like? 
Inspired by the vegetation layers of the jungle, the oppressive heat and the way fruits and insects protect themselves through a prickly skin, camouflage and bright, toxic colors, Jólan van der Wiel has created his tropic version of Amsterdam. The scale of the objects and installations is inspired by the remarkably large size of leaves, flowers and trees in the tropical rainforest.


TROPIC CITY AMSTERDAM

Vanuit nieuwsgierigheid naar de extreme omstandigheden als gevolg van de opwarming van de aarde, voert ontwerper Jólan van der Wiel experimenten uit om de tropische stad van zijn fantasie vorm te geven. Hoe zou Amsterdam eruitzien als het er tropisch zou zijn?

TROPIC CITY TALK
In het kader van Jólan van der Wiel’s Tropic City manifestatie organiseert Cityscapes Foundation op Zondag 5 Maart de TROPIC CITY TALK, een expertmeeting waarin we met diverse deskundigen spreken over de vraag of natuurlijke problemen, zoals klimaatverandering, juist zouden kunnen worden benut als kansen voor de stad. Aan de TC Talk doen mee:

  • Jólan van der Wiel: ontwerper/kunstenaar; oprichter van designstudio JVDW; ontwikkelt nieuwe vormen, objecten en materialen door experimenten met natuurlijke fenomenen; werkt nauw samen met ontwerpers, architecten en bedrijven, zoals Iris van Herpen, Benthem en Crouwel Architecten en Volvo.
  • Koert van Mensvoort: filosoof/kunstenaar/ontwerper/schrijver; oprichter van NEXT NATURE NETWORK in Amsterdam en NEXT NATURE LAB aan de TU Eindhoven; realiseert multi-media projecten waarin hij demonstreert dat ‘technologie’ zo alomtegenwoordig, complex en oncontroleerbaar wordt dat we het als ‘natuur’ gaan ervaren.
  • Jaap van der Salm: landschapsarchitect, werkzaam bij bureau H+N+S+ ondermeer aan het project RUIMTE VOOR DE RIVIER; een project voor een nieuwe vormgeving van de oevers van de rivier de Waal bij Nijmegen.
  • Arne Hendriks: kunstenaar/curator/researcher; doet projecten op het grensvlak van wetenschap en kunst zoals THE INCREDIBLE SHRINKING MAN en FATBERG; doceert aan de Design Academy Eindhoven, Academie van Bouwkunst Amsterdam en het Sandberg Institute.

EXHIBITION: TROPIC CITY
PERIOD: March 3-5  2017
OPENING: Friday, March 3, 2017,  6-8 pm
LOCATION: Scheepsvaartmuseum,  Kattenburgerplein 1, Amsterdam